Så tycker vi om att gå Skrivarkurs på distans

Kan en skrivarkurs göra någon skillnad?

”Aha, så du går en skrivarkurs. Kul. Verkligen.”

Ja, så kunde det låta när jag berättade för min omgivning vad jag höll på med. Och hur skulle jag kunna förklara för den som aldrig skrivit en rad? Som aldrig fått tid att djupdyka in i sitt eget skrivande, läsa andras texter, tänka och formulera.
Hur förklarar man kärnan i en skrivarkurs? Hur förklarar man det fantastiska med att kunna sitta i Kiruna men plugga på Österlen?

Åren 2014 – 2015 föll det sig så i mitt liv att jag beslutade mig för att ta mitt skrivande på allvar. Jag ville verkligen lära mig mer om skrivandets konst, om tekniker och former men framförallt skriva själv. Jag hittade den här kursen på distans vilket var en ypperlig chans att kunna studera hemifrån.

Jag kom in (inte på första arbetsprovet men väl på andra) och lyckan var gjord. På heltid i två terminer förkovrade jag mig nu i mitt eget skrivande och – lika viktigt! – andras. Vi läste böcker, diskuterade, provade olika typer av skrivande och utvecklades. En viktig del är att ge och få respons på varandras texter, respektfullt och ärligt. Det är den snabbaste vägen att utvecklas. Man hjälps åt! Riktigt duktiga lärare med erfarenhet inom ämnet gjorde sitt till. Jag kan också säga att jag under utbildningen hittade min egen ton i skrivandet. Min egen röst, jo, så var det.

Efter de två första terminerna sökte jag till en tredje termin och kom in. Här fick jag tid att arbeta med mitt eget manus (som har blivit bok nu!).

I början av 2017 utlyste skolan en novelltävling där alla elever som gått skrivarkursen under årens lopp var inbjudna att deltaga. Jag vann första priset och det blev början på något helt nytt! Jag blev kontaktad av Sveriges Radio och fick kontrakt för att skriva en Radionovell (att skriva för ljud var en ny erfarenhet). Den blev nominerad till Årets Radionovell 2018 och jag fick åka ner till Litteraturveckan i Göteborg och mingla med andra författare. För, jo, jag blev faktiskt författare av att gå den där skrivarkursen! Den var början till allt.

Svaret på rubriken blir: ja.
En skrivarkurs gör skillnad. Inte bara för ditt skrivande, din teknik, din förmåga att få ner de där orden på papper. Jag skulle vilja säga att den förändrar dig som människa. För mig lade den grunden till att hitta min egen ton i skrivandet, till min Radionovell, till att jag nu precis gett ut en psykologisk thriller och två noveller.
Och åh… Om jag kunde gå den här kursen igen skulle jag göra det. Gör det du, det finns verkligen inget att ångra.

Anna Kuru