Folkhögskolespåret

På Österlens folkhögskola kan vi erbjuda boende och studier i ”folkhögskolepårets anda”. Detta innebär att ensamkommande ungdomar kan från det år de fyller 18 år studera på skolan och bo på vårt öppna internat.

I ”paketet ” ingår studier, boende på internatet, mat fem dagar i veckan. Stöd med läxläsning, hjälp att betala räkningar. Vägledning vid kontakt med myndigheter, vårdcentral, framtida arbetsgivare med mera.

Det finns också möjlighet att lära sig mer om olika samhällsfunktioner då vi bjuder in olika aktörer att föreläsa för oss.

Exempel på sådana kan vara försäkringsbolag, arbetsförmedling, skatteverket med flera.

Självklart får ungdomarna också delta i de andra aktiviteter som anordnas på skolan.

Ett par gånger i månaden träffas vi någon av helgdagarna. Vi utser en matlagare. Personal går med denne och gör inköp. Personal finns för att hjälpa/stötta under hela matlagningsprocessen. Man bjuder sen resten av gruppen på gemensam middag med efterätt. Matlagningen går sedan runt på deltagarna under helgträffarna.

Personalen finns tillgänglig för ungdomarna minst fem dagar i veckan. Personalen har lång erfarenhet av arbete med gruppen ensamkommande, vilket underlättar när det dyker upp hinder längs vägen.

Personal uppdaterar skriftligt ungdomarnas utveckling till placerande kommun på regelbunden basis. Ett mycket smidigt sätt för förvaltningen att hålla sig ajour med vad som händer i ett visst ärende.

När det gäller ungdomar under 18 år som anses mogna för ”folkhögskolespåret” finns det andra lösningar att tillgå.

Vi erbjuder individuellt anpassad utbildning för de ungdomar som väljer att genomföra sin skolgång hos oss. All undervisning sker på din nivå och individuella studieplaner upprättas.

Studiebesök
Är du intresserad av ett studiebesök är du välkommen att kontakta Sofia Byberg.
sofia.byberg@osterlen.fhsk.se
0417-280 13

Här kan du läsa den senaste uppdateringen på Folkhögskolespåret, som är ett projekt mellan Trelleborgs kommun, Malmö stad, Vellinge kommun och några av de skånska folkhögskolorna. Övriga aktörer är Länsstyrelsen i Skåne, Migrationsverket, Kommunförbundet Skåne samt representanter från idéburen sektor som Röda korset och Centrum för Publikt Entreprenörskap