Sommarkurs – Berlin

Berlin – en resa i det kalla krigets historia

Sommaren 2022 arrangerar Österlens folkhögskola den sjätte upplagan av sommarkursen Berlin – en resa i det kalla krigets historia. Under fem kursdagar på plats i Berlin kommer ni att guidas runt på olika historiska platser med anknytning till det kalla kriget och stadens delade historia. Vi besöker bland annat transithallen Tränenpalast, flygplatsen Tempelhof, Stasis högkvarter och rannsakningshäkte, DDR-muséet i anrika Kulturbrauerei och resterna av några flykttunnlar under Berlinmuren. På dessa historiska platser ledsagas vi av duktiga svensk- och engelskspråkiga guider.

Guidningarna kompletteras med stadsvandringar med Håkan Johansson, lärare i historia och tidigare bosatt i Berlin, som ciceron. Stadsvandringarna sker lite avsides de vanliga turiststråken och bjuder på promenader på trevliga torg och bakgator i de centrala stadsdelarna Mitte, Prenzlauer Berg, Kreuzberg och Friedrichshain. Kursen lämpar sig väl både för nybörjare och rutinerade berlinresenärer i alla åldrar. På våra exkursioner kommer vi att färdas med spårvagn, tunnelbana, pendeltåg och buss, men det kommer också att bli många promenader.
Nytt för i år är att det kommer att finnas möjlighet att delta i eftermiddags- och kvällsaktiviteter med tidigare resenären Johan Rülcker.

I avgiften ingår program och boende. Ni får alltså själva organisera er resa till Berlin med flyg, tåg, buss eller egen bil. Vi möts sedan upp på vårt hotell på vid kursstart och har traditionsenlig uppstartträff på Prater Biergarten.

Kostnad
5000: – för del i dubbelrum och 7000: – för enkelrum. I priset ingår hotellrum på tvåstjärnigt centralt hotell med frukost fyra nätter, veckokort för Berlins kollektivtrafik (Zon AB), samt inträden och guidningar på Tränenpalast, Museum in der Kulturbrauerei, Flughafen Tempelhof, Stasimuseum samt Gendenkstätte Berlin-Hohenschönhausen samt Berliner Unterwelten.

Kursdatum
5 juli – 9 juli 2022

Sista anmälan
Kursen är fulltecknad

Övriga upplysningar

  • Det finns 20 kursplatser och du måste ha fyllt 18 år för att bli antagen.
  • Kursen kan komma att begränsas av coronarestriktioner och för att delta i hela programmet kan det ställas krav på att kunna visa upp giltigt vaccinationsbevis eller motsvarande.

Bilder från tidigare sommarkurser i Berlin.

Det regnar vid Stasi
Spree
Kontakt

Håkan Johansson

E-post: hakan.johansson@osterlen.fhsk.se