Odling och självhushållning för nybörjare-distans

Odling och självhushållning för nybörjare

Studietakt
50 %

Kurstid
31 augusti -18 december

Sista ansökningsdag:
9 augusti, bifoga ett personligt brev med en kort beskrivning av varför du vill gå kursen och vad du har tänkt odla.

Serviceavgift
Serviceavgiften är 300 kr, i denna ingår olycksfallsförsäkring samt arrangemang vid träffar.

CSN
Du har möjlighet att söka studiemedel från CSN.

Kursinformation
Vill du lära dig mer om odling och självhushållning. Hur kan jag komma igång med odling? Vad ska jag göra med de där vinbären jag har i trädgården? Hur gör jag goda marmelader och sylter? Då är detta en kurs för dig. På denna kurs går vi igenom grunderna för odling av grönsaker, frukt och bär. Kursen kommer att drivas på distans med 4 närträffar som förläggs på skolan. Dessa träffar är inte obligatoriska och kommer att erbjudas även som liveföreläsningar. Mellan träffarna kommer vi att arbete utifrån givna teman och uppgifter som sker både individuellt och som sedan diskuteras och som vi reflekterar kring tillsammans. vi kommer att utgå en stor del utifrån deltagarnas intresse och önskningar av vad de vill lära sig mer om.

Kursmoment

1
Komma igång med min odling
.
Planering av din odling, förkultivering, sådd och plantering
Vad behöver jag tänka på och kunna för att börja odla?

2
Skörd, Safta och sylta och ta tillvara på min skörd.
Under detta moment kommer vi att lära oss mer om hur vi kan ta tillvara på vår skörd. Vi kommer att gå igenom grunderna för att safta och sylta men andra tekniker för att ta tillvara skörden.

3
Grönsaker, jorden och odlingsmetoder.
Vi lär oss om olika grönsaker, jordförbättring och olika odlingsmetoder.

4
Vinterförvaring, vinterodling och att förbereda inför vårens sådd.
Det är faktiskt möjligt att odla på vintern. Vi kommer att gå igenom olika tekniker för detta samt förkovra oss i olika exempel på växter som är lämpliga för vinterodling.

 

Närträffar
5 september 10-16
3 oktober 10-16
7 november 10-16
5 december 10-16

Kontaktperson:
Jennifer Kirkland Persson