Östafrika i förändring – Distanskurs

Östafrika i förändring – Distanskurs

Hur ser livet ut i Afrika idag? Hur ser folk på framtiden och vad försörjer de sig egentligen på? Genom möten med modedesigners, fotografer, kaffeproducenter och många andra, ger kursen dig en annan bild av Afrika.

Afrika sjuder av kreativitet och företagsamhet. Kursen betonar människors enastående drivkraft, uppfinningsrikedom och förmåga till självförsörjning. Småföretagare skapar långsiktiga metoder för hållbar utveckling genom att bland annat starta eget, anställa andra, växa långsamt, återanvända material, odla ekologiskt och många andra innovativa lösningar.

Syftet med kursen är att skapa oss en dagsfärsk bild av livet i Östafrika. Vi tittar på företagsamhet, värderingar och framtidsvisioner. Men vi blundar inte för de utmaningar människor står inför idag. Kursen ger även en inblick i historiska händelser som format regionen. Genom att belysa människors samspel med traditionella kunskaper och omgivande miljö, närmar vi oss en större förståelse för samhällsutveckling och vardagsliv i framför allt Uganda.

Fältresa
I kursen ingår en tre veckor lång resa. Vi flyger till Rwanda och tar oss landvägen till Uganda, genom Kisoro, Kampala och Mbale. Vi unnar oss även en dagstur till Kenya. Reseprogrammet går ut på att besöka ett otal lokala entreprenörer och att avnjuta extraordinärt vackert landskap. Fältresan brukar i sin helhet gå på ca 15 000 kr, exklusive vaccinationer. Det krävs ett visst antal deltagare för att resan ska genomföras. Den som inte har möjlighet att delta på resan fortsätter studera på distans på hemmaplan.

Kurstid
Ej sökbar förrän 2020

Studieomfattning
50 %

CSN
Du har möjlighet att söka studiemedel från CSN.

Lärplattform
Vi arbetar via Google Classroom.

Träffar
Vi har två träffar under kursen. Du får i samband med dessa, utbyta tankar och idéer med ämneskunniga föreläsare online och på plats. I mån av plats finns det möjlighet att bo på skolans internat under träffarna.

Kurslitteratur
Kurslitteraturen som löper  genom kursen är A Good African Story (2014) skriven av Andrew M Rugasira. Därtill använder vi oss av litteraturutdrag, artiklar och webbtexter. Vi analyserar bilder, filmklipp, föreläsningar och inspelade intervjuer.

Serviceavgift
Serviceavgiften är 300 kr, i denna ingår olycksfallsförsäkring samt arrangemang vid träffar.

Lärare
Mats Andersson och Jana Karlsson Nabudere

Mats Andersson
Telefon:
0417-280 00
Epost:
mats.andersson@osterlen.fhsk.se

Mats Andersson

Jana Karlsson Nabudere
Telefon:
0417-280 00
Epost:
jana.nabudere@osterlen.fhsk.se

Jana Karlsson