Deltagare berättar – Asperger/AST

Varför valde du kursen?
Lite av en tillfällighet, en kurator föreslog folkhögskolan som alternativ till studier eftersom jag inte hade studerat på ett antal år. Jag tyckte att det lät som god idé att flytta hemifrån och det lät som ett skönt studiesätt. Kuratorn gav förslaget att göra studiebesök på två Folkhögskolor med utbildningar anpassade för deltagare med Aspergers syndrom. Jag besökte dessa folkhögskolor tillsammans med mina föräldrar. Att valet föll på just Österlens folkhögskola var lite av en tillfällighet eftersom prova på perioden på den andra folkhögskolan var fulltecknad. Efter att jag varit på en två veckors prova på kurs på Österlens folkhögskola så valde jag att studera här. Att det var en bit hemifrån och att skolan är belägen i ett mindre samhälle var faktorer som gjorde att jag sökte sig hit.

Vad gör den så bra?
Det har varit skönt med små undervisningsgrupper. Det är bra att undervisningen är individuellt anpassad och att man kan arbeta i sin egen takt. Studierna har gett mig kunskap om mig själv och jag känner mig redo för studier på högre nivå. Det finns möjlighet att vara social, men samtidigt finns möjligheten att dra sig undan om man känner för det, både i skola och på fritid. De fritidsaktiviteter som arrangeras är intressanta, roliga och man får prova på många nya aktiviteter som jag inte skulle gjort annars. Att flytta hemifrån och att till och med få möjlighet att prova att bo i lägenhet i samhället har varit skönt och lärorikt. Efter studierna på Österlens folkhögskola känner jag mig redo att klara mig själv.

Erik Tarrodi