Skrivarkurs på distans

Ge ditt kreativa skrivande en chans!

”Intressant att se att det enda som krävdes var att någon sa åt mig att göra det! Att alla dessa ord som jag klämt ur mig under den här terminen hela tiden fanns i mitt huvud.”
Alice, deltagare på skrivarkursen 2016 

  • Kursen är nätbaserad. Vi arbetar via google education/google classroom som lärplattform.
  • Undervisningen är kostnadsfri.
  • Kursen är studiemedelsberättigad hos CSN.
  • Studierna bedrivs på heltid.

Hör du till dem som fyller datorn med texter som få eller ingen läser? Österlens folkhögskolas Skrivarkurs på distans ger dig möjlighet att möta läsare och utveckla ditt skrivande i dialog med andra skrivande medmänniskor.

Distanskursen har inga obligatoriska träffar. Allt som krävs är att du har tillgång till en dator med internet. Kursdeltagarna brukar finnas utspridda över hela landet – och hela världen.

Skrivarkursen bygger på folkhögskolornas grundtanke – att lära av varandra. Konkret går det till såhär.

Kursupplägg
Deltagarna är indelade i mindre grupper. Ungefär en gång i veckan får du en ny skrivuppgift. Du skickar din text till de övriga gruppmedlemmarna. När alla har läst skickar du dina reflektioner om de andras texter till respektive författare. Samtidigt får du respons på din egen text. Vi lärare finns med hela vägen och hör av oss med våra tankar om texterna, ger råd och svarar på frågor. I samband med vissa uppgifter diskuterar vi i ett chattforum på nätet.

På kursen vill vi väcka lusten att skriva. Vi tränar bland annat på miljöbeskrivning, dramaturgi, hur man gestaltar karaktärer eller återger en trovärdig dialog. Vår målsättning är att du utvecklar ditt litterära medvetande och på så vis blir säkrare som skribent. Arbetet bygger till stor del på självständighet och disciplin, med fasta inlämningstider.

Närträffar
Vid tre tillfällen under terminen arrangerar vi närträffar (som inte är obligatoriska) med förlagsbesök, författarmöten eller annat med anknytning till skrivande och litteratur. Inte minst viktigt: vi får tillfälle att träffas och fika och prata skrivande.

Litteraturläsning
Parallellt med skrivuppgifterna läser vi och diskuterar skönlitteratur, 6-7 böcker under en termin. Nyutkommet och klassiker. I litteraturlistan ingår även någon praktisk handbok i skrivande.

Påbyggnadskurs
Efter en eller två terminer kan du söka till en påbyggnadskurs. Då arbetar du en hel termin med ett större skrivprojekt tillsammans med en skrivarkollega och med regelbunden handledning från lärarna.

Serviceavgift 300 kr
I denna ingår:
Olycksfallsförsäkring samt arrangemang vid närträffar.

Ansökan
Du söker enklast online via skolans ansökningsformulär och bifogar ett personligt brev samt ett kort arbetsprov (ca en A4-sida) med något exempel på ditt skrivande.

Sista ansökningsdag
För höstterminen är sista ansökningsdag 15 april.
För vårterminen är sista ansökningsdag 15 november.

Intyg
Efter avslutad kurs får du ett intyg på att du har fullföljt skrivarkursen.

Läs här vad några tidigare kursdeltagare tycker om skrivarkursen.

På skrivarkursens Facebook-sida lägger vi kontinuerligt upp information om närträffar och andra aktuella händelser på kursen.

Du som vill veta mer om skrivarkursen kan kontakta:

Mariann Meijer-Annerfeldt
070-618 33 87
mariann.meijer-annerfeldt@osterlen.fhsk.se


Studiebesök hos Svenska Akademien.