Skrivarkurs på distans

Var kreativ i ditt skrivande!

Hör du till dem som fyller datorn med texter? Som nyss börjat skriva? Som längtar efter någon att prata om skrivande med?

Österlens folkhögskolas Skrivarkurs på distans erbjuder dig en möjlighet att möta andra som skriver. Här kan du utveckla ditt skrivande i dialog med läsande och skrivande medmänniskor.

På kursen utforskar du olika texttyper och former, bland andra den berättande prosan och lyriken.

Kursen är nätbaserad. Vi arbetar via Google Education med Google Classroom som lärplattform.

Distanskursen har inga obligatoriska träffar. Allt som krävs är att du har tillgång till en dator med internetuppkoppling. Kursdeltagarna brukar finnas utspridda över hela landet – och hela världen.

Skrivarkursen bygger på folkhögskolornas grundtanke – att lära av varandra.

Jag har känt mig väldigt trygg både med upplägget på kursen och stämningen i klassen. Det är speciellt att dela sina texter med andra, i synnerhet om man är ovan vid det. Men det är betydligt lättare när alla har skrivandet gemensamt, när man kan peppa och uppmuntra varandra att fortsätta skriva.
Alva Höglund, deltagare på skrivarkursen 2017

När jag ringde till min bästa kompis och berättade att jag sökt en skrivarkurs på distans sa hon “ja, äntligen!”.
Äntligen, äntligen få tid att skriva och leka med tankar. Jag längtade efter den där  måndagen i augusti när vi äntligen skulle få de första
uppgifterna.  Men där fanns förstås också ett grumligt, inre tvivel som påpekade att sättet jag skrev på är lite pinsamt.
De första veckornas uppgifter hakade i varandra och gav mig en sån bra grund till att börja leka med  text, skriva fram karaktärer och världar
att det lilla tvivlet gick och la sig i bakgrunden och jag har fått knattra ostört i flera månader nu.
Denise Padrón Benitez, deltagare på skrivarkursen 2021

Kursupplägg
Varje vecka presenterar vi en ny skrivuppgift. Denna hör till något moment i skrivandet som vi sedan diskuterar genom responsskrivande i mindre grupper. Responstexten är ett resonerande svar på den inlämning du just läst. Du både ger och tar emot respons varje vecka.

Dessa moment kan innebära att vi fokuserar på exempelvis dialog, miljöbeskrivning, karaktärsskapande eller dramaturgi. Övningarna och responsen utvecklar ditt litterära medvetande och ditt skrivande.

Parallellt med skrivandet och läsandet av varandras texter ingår det också att läsa annan skönlitteratur och reflektera kring denna. Mellan 4-6 böcker per termin. Här ingår mestadels samtida svensk och översatt skönlitteratur.

Arbetet kräver självständighet och disciplin med ett skarpt öga på inlämningstiderna. Men det kräver också öppenhet, eftertanke och reflektion. Lärarna finns med i alla steg under kursens gång och delar med sig sina tankar kring inlämnade texter, ger råd och svarar på frågor.

Närträffar
Vid tre tillfällen per termin arrangerar vi frivilliga närträffar för deltagarna. På dessa har vi bland annat besökt förlag, träffat verksamma författare och hört dem föreläsa eller göra skrivarverkstäder med oss. Framför allt får vi möjlighet att träffas ansikte mot ansikte och samtala både högt och lågt om litteratur och skrivande.
Dessa har ofta varit på plats på skolan i Tomelilla eller någon av de större städerna runtom i Sverige. Men vi planerar ofta in en större resa under vårterminen där vi ibland tar oss till andra platser i Europa.

Serviceavgift 300 kr/termin
I denna ingår: Olycksfallsförsäkring samt arrangemang vid närträffar.

Ansökan
Ansökan sker via ett digitalt ansökningsformulär där du också bifogar ett personligt brev som berättar varför du vill gå utbildningen samt ett arbetsprov ur ditt litterära arbete, sammanlagt ungefär två sidor.

Studietakt
 100%.

Kurstider
22 augusti 2022 – 6 januari 2023

Sista ansökningsdag
15 maj 2022

CSN
Du har möjlighet att söka studiemedel från CSN

Intyg
Efter avslutad kurs får du ett intyg på att du fullföljt kursen.

På skrivarkursens Facebook-sida lägger vi kontinuerligt upp information om närträffar och andra aktuella händelser på kursen.

 

 

Kontakt

Freke Räihä
freke.raiha@osterlen.fhsk.se
Sigrun Bragadóttir
sigrun.bragadottir@osterlen.fhsk.se