Välkommen till en skrivarkurs för alla!
Skriver du? Vill du skriva? Vill du lära känna ditt skrivande? Längtar du efter någon att prata om skrivande med?
Österlens folkhögskola erbjuder en kurs i kreativt skrivande på distans. Här möter du fler som skriver och du kan utveckla ditt skrivande och läsande i dialog andra deltagare.
På skrivarkursen utforskar du olika sorters texter, stilar och former, bland andra den berättande prosan och lyriken.
Kursen är nätbaserad. Vi arbetar via Google Education med Google Classroom som lärplattform. Distanskursen har inga obligatoriska träffar. Allt som krävs är att du har tillgång till en dator med internetuppkoppling. Kursdeltagarna brukar finnas utspridda över hela landet – och hela världen. Skrivarkursen bygger på folkhögskolornas grundtanke – att lära av varandra.
Deltagarna berättar
Jag har känt mig väldigt trygg både med upplägget på kursen och stämningen i klassen. Det är speciellt att dela sina texter med andra, i synnerhet om man är ovan vid det. Men det är betydligt lättare när alla har skrivandet gemensamt, när man kan peppa och uppmuntra varandra att fortsätta skriva.
Alva Höglund, deltagare på skrivarkursen 2017
När jag ringde till min bästa kompis och berättade att jag sökt en skrivarkurs på distans sa hon “ja, äntligen!”.
Äntligen, äntligen få tid att skriva och leka med tankar. Jag längtade efter den där måndagen i augusti när vi äntligen skulle få de första uppgifterna. Men där fanns förstås också ett grumligt, inre tvivel som påpekade att sättet jag skrev på är lite pinsamt.
De första veckornas uppgifter hakade i varandra och gav mig en sån bra grund till att börja leka med text, skriva fram karaktärer och världar att det lilla tvivlet gick och la sig i bakgrunden och jag har fått knattra ostört i flera månader nu.
Denise Padrón Benitez, deltagare på skrivarkursen 2021
Kursupplägg
Varje vecka presenterar vi en ny skrivuppgift. Denna kopplas till skrivandets konstnärliga hantverk som vi sedan diskuterar genom responsskrivande i mindre grupper. Responstexten är ett resonerande svar på den inlämning du just läst. Du både ger och tar emot respons varje vecka.
De texter du skapar och lämnar in kan vara övningar i till exempel dialog, miljöbeskrivning, karaktärsskapande eller dramaturgi, annars är de mycket fritt hållna. Övningarna och responsen utvecklar din litterära medvetenhet och ditt skrivande. Parallellt med skrivandet och läsandet av varandras texter ingår det också att läsa annan skönlitteratur och fundera och skriva kring denna. Vi läser för att skapandet inte kan ske i tystnad och tomrum och brukar ha runt 6 böcker per termin. I litteraturen ingår både samtida svensk och översatt skönlitteratur.
Kursens upplägg gör att du kan genomföra den när och var du vill så länge du följer det veckovisa schemat. Arbetet kräver självständighet och disciplin men det kräver också öppenhet, eftertanke och reflektion. Lärarna finns med som stöd i den kreativa processen och delar med sig sina tankar kring inlämnade texter, ger råd och svarar på frågor.
Närträffar
Varje termin arrangerar vi frivilliga närträffar och videosamtal för deltagarna. På dessa har vi bland annat besökt förlag, träffat verksamma författare och hört dem föreläsa eller göra skrivarverkstäder med oss. Framför allt får vi möjlighet att träffas ansikte mot ansikte och samtala både högt och lågt om litteratur och skrivande.
Närträffarna har ofta varit på plats på skolan i Tomelilla eller någon av de större städerna runt om i Sverige.
Serviceavgift 500 kr/termin
I denna ingår: Olycksfallsförsäkring samt arrangemang vid närträffar.
Ansökan
Ansökan sker via ett digitalt ansökningsformulär där du också bifogar ett personligt brev som berättar varför du vill gå utbildningen samt ett arbetsprov ur ditt litterära arbete, sammanlagt ungefär två sidor.
Studietakt
100%.
Kurstider
VT 2024, 22 januari – 7 juni 2024
Sista ansökningsdag
22 oktober 2023
CSN
Du har möjlighet att söka studiemedel från CSN
Intyg
Efter avslutad kurs får du ett intyg på att du fullföljt kursen.
På skrivarkursens Facebook-sida lägger vi kontinuerligt upp information om närträffar och andra aktuella händelser på kursen.